ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ GIST

Share

Τι είναι ο όγκος GIST;

Είναι ένας σχετικά σπάνιος όγκος, όπου εντοπίζεται συχνότερα στο στομάχι και σπανιότερα στο λεπτό έντερο.Αναλόγως με το μέγεθος και τα ιστολογικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να χαρακτηριστεί καλοήθης ή ελαφρά κακοήθης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 Τα συμπτώματα του όγκου GIST είναι μη συγκεκριμένα και είναι αναλόγως της εντόπισης και του μεγέθους του όγκου. Μπορεί να είναι πόνος, αιμορραγία, δυσκοιλιότητα,απόφραξη κλπ, ή ο όγκος να είναι ασυμπτωματικός δηλαδή χωρίς συμπτώματα.

Διάγνωση

 Η διάγνωση τίθεται σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενή μαζί με τα ευρήματα του απεικονιστικού και εργαστηριακού ελέγχου

  • Αξονική τομογραφία κοιλίας
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Γαστροσκόπηση
  • Αναλύσεις αίματος

Θεραπεία

Η θεραπεία του όγκου είναι χειρουργική. Ο όγκος αφαιρείται λαπαροσκοπικά μέσω μικρών τομών ή ανοικτά.

Παρουσίαση περιστατικού

Ασθενής 65 ετών ασυμπτωματικός στα πλαίσια εξέτασης ρουτίνας του προστάτη ανευρέθηκε ύποπτη μάζα στον υπέρηχο.

Κατά την κλινική εξέταση παρουσίαζε ήπια ευαισθησία κατά την εν τω ψηλάφιση υποομφαλικά

Ακολούθως παραπέμφθηκε για μαγνητική τομογραφία κοιλίας-πυέλου η οποία ανέδειξε χωροκατακτητική εξεργασία με στοιχεία κεντρικής τήξης διαστάσεων 11εκ Χ 10εκ Χ 13εκ,με παρεκτόπιση επί τα άνω της ουροδόχου κύστης και εφάπτεται με έλικες τελικού ειλεού και την ορθοσιγμοειδική συμβολή.

Μετά από επιμελή προεγχειρητικό έλεγχο ο ασθενής υπεβλήθει σε ερευνητική λαπαρατομή υπό γενική αναισθησία όπου αφαιρέθηκε πλήρως η προαναφερθείσα μάζα μαζί με τμήμα λεπτού εντέρου.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή,χωρίς επιπλοκές και ο ασθενής παραπέμφθηκε για ογκολογική εκτίμηση και θεραπεία