Η χειρουργική παχέος εντέρου εφαρμόζεται τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις.
Καλοήθεις παθήσεις:
Τι είναι τα εκκολπώματα: είναι προβολές-«σακουλάκια» στο τοίχωμα του παχέος εντέρου
Τι προκαλεί τα εκκολπώματα: συνήθως εμφανίζονται σε ασθενής με χρόνια δυσκοιλιότητα, άρα με την πάροδο του χρόνου το έντερο χάνει την ελαστικότητά του και σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση εντός του αυλού που δημιουργείται λόγω της δυσκοιλιότητας έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αυτών των «φυσαλίδων» στο τοίχωμα του εντέρου.
Η εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή-μόλυνση που προκαλείται στα εκκολπώματα. Μπορεί να προκληθεί από παγίδευση τροφών εντός των εκκολπωμάτων.
Τι συμπτώματα προκαλεί η εκκολπωματίτιδα:
Σε περίπτωση που δεν διαγνωσθεί έγκαιρα ή δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, μπορούν να προκύψουν επιπλοκές όπως:
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική αναλόγως με τη γενική κατάσταση και κλινική εικόνα του ασθενή.
Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα; Είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης (τυφλό). Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα κλειστό τμήμα εντέρου που μοιάζει με σκουλήκι, γι αυτό τον λόγο τροφές, κόπρανα ή κοπρόλιθοι μπορεί να παγιδευτούν εντός της σκωληκοειδούς απόφυσης με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής και οξείας σκωληκοειδίτιδας.
Τι συμπτώματα προκαλεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα;
Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι στην πλειοψηφία των περιστατικών χειρουργική. Στα πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με αντιβιοτική αγωγή.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής είναι λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, σύντομη νοσηλεία, ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Είναι η παθολογική και αρρύθμιστη ανάπτυξη κυττάρων στο παχύ έντερο. Συνήθως ο καρκίνος παχέος εντέρου αναπτύσσεται στους αδένες που καλύπτουν το εσωτερικό του εντέρου. Ο καρκίνος παχέος εντέρου συνήθως εμφανίζεται ως πολύποδας που είναι μια καλοήθης πάθηση και με την πάροδο του χρόνο εξελίσσεται σε καρκίνο. Μπορεί να αναπτυχθεί τοπικά επηρεάζοντας μόνο το έντερο ή να εισβάλει γειτονικούς ιστούς και όργανα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου παχέος εντέρου;
Στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή
Συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο παχέος εντέρου είναι τα εξής:
Η διάγνωση τίθεται βάση των συμπτωμάτων, ατομικού ιατρικού ιστορικού και διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία για τον καρκίνο παχέος εντέρου καθορίζεται από το μέγεθος, τον εντοπισμό και το στάδιο του καρκίνου. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με χειρουργική αντιμετώπιση ή μόνο χειρουργική αντιμετώπιση.
Η κολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που διενεργείται υπό γενική αναισθησία για να αφαιρεθεί το τμήμα του παχέος εντέρου που περιέχει τα καρκινικά κύτταρα.
Σε αυτό τον τύπο επέμβασης γίνεται μια μέση τομή μήκους περίπου 10 εκατοστών στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας και το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου αφαιρείται και τα εναπομείναντα υγιή τμήματα του εντέρου επανενώνονται. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αρκετό υγιές έντερο για να ενωθούν τα δύο τμήματα είναι αναγκαία η δημιουργία κολοστομίας. Η κολοστομία είναι μια τομή πάνω στο κοιλιακό τοίχωμα στην οποία καθηλώνεται το παχύ έντερο, μέσω της κολοστομίας διέρχονται κόπρανα τα οποία καταλήγουν σε σακουλάκι το οποίο βρίσκεται έξω από το σώμα.
Είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική διενεργείται μέσω τριών εώς πέντε μικρών τομών. Διαμέσου από μια τομή εισέρχεται το λαπαροσκόπιο (κάμερα) εντός της κοιλιάς το οποίο παρέχει λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού της περιτοναϊκής κοιλότητας. Χειρουργικές λαβίδες και εργαλεία τοποθετούνται μέσω των άλλων τομών και αφαιρείται το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου. Τα υγιή τμήματα αναστομώνονται και οι τομές στο κοιλιακό τοίχωμα συγκλείνονται με ραφές.
Το κείμενο της ιστοσελίδας είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν έχει σκοπό επ’ουδενί να υποκαταστήσει την ιατρική εκτίμηση, μέθοδο διάγνωσης ή επιλογή θεραπείας για οποιαδήποτε χειρουργική πάθηση που περιγράφεται.
Dr. Giorgos Karagiannis © 2024 – Πολιτική Απορρήτου