ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Είδος Χειρουργείων

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Αφορούν μικρά χειρουργεία τα οποία διενεργούνται υπό τοπική αναισθησία και δεν απαιτούν νοσηλεία του ασθενή.

Καλοήθεις παθήσεις δέρματος:

  • Σπίλος (ελιά). Συνίσταται αφαίρεση εάν υπάρχει αλλαγή στο σχήμα, μέγεθος, χρώμα, αριθμό
  • Θήλωμα: είναι εξογκώματα στο δέρμα, συνήθως στην περιοχή της μασχάλης ή του λαιμού. Είναι επιρρεπή σε συχνούς τραυματισμούς και αιμορραγία.
  • Αιμαγγειώμα
  • Ίνωμα
Λίπωμα:

Είναι η υπερσυγκέντρωση λίπους  σε ένα σημείο του σώματος και περιβάλλεται συνήθως από κάψα. Συνίσταται αφαίρεση  όταν ενοχλεί αισθητικά, περιορίζει τις κινήσεις, προκαλεί συμπτώματα πίεσης (πόνο) ή μεγαλώνει σε μέγεθος.

Σμηγματογόνος κύστη:

Η σμηγματογόνος κύστη είναι μία κύστη που περιέχει σμήγμα, δηλαδή είναι ένα σπυράκι δέρματος το οποίο δεν έχει παροχετευθεί. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μια σμηγματογόνος κύστη να μολυνθεί, οπότε να δημιουργηθεί απόστημα. Συνίσταται αφαίρεση εάν έχει μολυνθεί, υπάρχει αύξηση σε μέγεθος ή ενοχλεί αισθητικά

Απόστημα:

Το απόστημα δέματος εμφανίζεται ως μια τοπική διόγκωση η οποία συνοδεύεται από ερυθρότητα, πόνο και θερμότητα. Η θεραπεία είναι διάνοιξη του αποστήματος υπό τοπική αναισθησία και παροχέτευση του πύου που περιέχει.

Είσφρυση όνυχος:

 Είναι η είσοδος του νυχιού στο δέρμα συνήθως του μεγάλου δακτύλου στο πόδι. Προκαλεί φλεγμονή (παρωνυχία), ίσως και από συλλογή πύου (απόστημα) στο δάκτυλο. Αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης απαιτείται συντηρητική αγωγή ή μικροεπέμβαση (υπό τοπική αναισθησία). Η επέμβαση μπορεί να είναι ολική ονυχεκτομή ή μερική δηλαδή αφαίρεση ενός τμήματος του νυχιού.

Kατακλίσεις:

Είναι πληγές με νεκρωτικό ιστό που προκαλούνται σε σημεία μακροχρόνιας πίεσης. Εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα ή σε χρόνια κατακεκλιμένους ασθενείς. Αφαιρούνται χειρουργικά οι νεκρώσεις και στην συνέχεια τοποθετούνται ειδικά επιθέματα στην πληγή.  

Κακοήθεις παθήσεις δέρματος:

Αφορούν καρκινώματα τα οποία η θεραπεία είναι εξαίρεση με τοπική αναισθησία

  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος: εμφανίζεται σχετικά συχνά, συνήθως σε μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όπως το πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής και λαιμός. Επιβάλλεται η αφαίρεση του καρκινώματος με υγιή όρια, δηλαδή η βλάβη που αφαιρείται περιβάλλεται από υγιή ιστό.
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος: εντοπίζεται σε παρόμοιες θέσεις όπως το βασικοκυτταρικό Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι συνήθως ερυθρού χρώματος. Απαιτείται η αφαίρεσή του σε απόσταση ασφαλείας
  • Μελάνωμα δέρματος: πέραν της βλάβης που αρχικά μπορεί να αφαιρεθεί με τοπική αναισθησία, απαιτεί σύμφωνα με τα διεθνή ογκολογικά πρωτόκολλα τοπική ευρεία εκτομή της περιοχής περιφερικά, αλλά και σε βάθος (ευρεία αφαίρεση μελανώματος). Παράλληλα, μετά τη διενέργεια ειδικής εξέτασης (σπινθηρογράφημα) θα πρέπει να αναζητείται με ειδικό μηχάνημα ο “λεμφαδένας φρουρός”. Στην περίπτωση που ο λεμφαδένας φρουρός είναι θετικός πρέπει να γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός. Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία.